Wat is het MDA++?

Wat betekent MDA++?

De MDA staat voor ‘Multidisciplinaire Aanpak’ en de plusjes staan voor specialistisch en multi-sectoraal. Dat is een hele mond vol, dus hieronder wordt elk stukje uitgelegd.

Multidisciplinair
Dit betekent dat het een samenwerking is van meerdere (multi) partijen die goed zijn op verschillende gebieden (disciplines). Het MCL is bijvoorbeeld goed met zorg voor je lichaam, terwijl GGZ Friesland goed is in zorg voor je geestelijke gezondheid.

Aanpak
De aanpak in MDA++ staat voor dat we een plan hebben. Het is niet zomaar dat we bij elkaar gaan zitten en dan ons eigen ding gaan doen. We hebben een methode bedacht waarmee we zoveel mogelijk gezinnen zo goed mogelijk kunnen helpen.

Specialistisch
De mensen die vanuit MDA++ werken, hebben heel veel verstand van wat er komt kijken als er geweld is in een gezin. Bijvoorbeeld hoe iemand de gevolgen van een trauma kan verminderen of hoe iemand het beste met schulden om kan gaan.

Multi-sectoraal
Dit lijkt een beetje op multidisciplinair en betekent dat er een samenwerking is tussen mensen die gericht zijn op algemene hulp (hulpverleningsketen), de mensen die voor je veiligheid moeten zorgen (veiligheidsketen) en de mensen die voor je lichaam zorgen (medische zorgcircuit).

MDA++ is dus niet zelf een organisatie. Het is wel een samenwerking van allemaal specialisten die goed zijn in verschillende dingen!

Waarom bestaat MDA++?

Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn heel ingewikkeld. Het heeft vaak invloed op verschillende gebieden in een leven, zoals de sfeer thuis, maar ook op geld en hoe het geestelijk met iemand gaat. Daarnaast is het misschien wel iets dat al heel lang speelt in de familie. Niet alleen in het gezin waar het nu gezien wordt, maar ook bij hun ouders en grootouders.

Het is dan heel moeilijk om hulp te vragen of te accepteren. Misschien schaamt iemand zich, of vinden ze het niet normaal om hierover te praten. Misschien zijn ze bang voor wat er gebeurt als ze wel hulp vragen. Wat de reden ook is, bij huiselijk geweld en kindermishandeling lukt het de mensen zelf vaak niet (meer) om zonder hulp uit het geweld te komen.

Als er dan wel hulp is, is dat vaak maar op één gebied. Bijvoorbeeld iemand die helpt met slim geld uitgeven, of zorg voor trauma’s. Maar om het geweld op te lossen moet er op alle gebieden waar dat nodig is worden geholpen. Daarom bestaat MDA++, om als team op verschillende gebieden tegelijk te helpen als dat nodig is!

Ons doel

MDA++ gaat voor:

  • directe veiligheid;
  • een veilige situatie die ook veilig blijft;
  • weer lichamelijk en geestelijk gezond zijn;
  • kinderen en volwassenen die weer goed meedoen in de maatschappij.

Samenwerkende partijen